Kinesio tape ragasztás

A kinesio tape-et jellemzően fasciaterápiás kezelést követően, kiegészítő terápiaként használjuk, de igény esetén akár önállóan is alkalmazható. 

Milyen esetekben hasznos a kinesio tape használata? 

Sérülések esetén: ez talán a tape leggyakoribb alkalmazási területe: bokaficam, váll fájdalom, túlerőltetés okozta fájdalmak és mozgásbeszűkülés. 


Ödémák, duzzanatok, nyirokelvezetési problémák esetén: a szövet nagyon finom masszázsával elősegíti a felgyűlt folyadék, haematóma elvezetését, ezzel megszűnik a szövet feszülése, jelentősen csökken a fájdalom. 


Lokális fájdalomcsillapítás céljából: a felragasztott felületen lévő receptorok számára óriási ingert, ezzel együtt hatalmas agyi figyelmet jelent. Az agy egy bizonyos mennyiségű információ képes egyszerre feldolgozni, ha "elárasztjuk" egy bizonyos területről érkező ingerekkel, akkor "besokall", letiltja a bejövő információt, ezzel együtt a fájdalomérzetet kiváltó ingert is figyelmen kívül hagyja. Ez az úgynevezett gate controll elméletet használjuk ki a tape-pel végzett lokális fájdalomcsillapításban. 


Várandós kismamák komfortérzetének növelésére szolgál a kismama tape: a has térfogatának és súlyának növekedésével kb. az 5.-6. hónaptól célszerű alkalmazni a hasat alátámasztó, rugalmas hevederként funkcionáló tape-et. Célszerű a linea alba mentén is feltenni egy ragasztást, ami egyrészt szintén támaszt jelent, másrészt a szövetek finom masszázsával hozzájárul a bőr rugalmasságához. 

További részletek a kismama pocakragasztásról, nekik szóló ajándékkártyákról ezen a linken találsz.  

 

Amit szeretnél tudni a kinesiotape-ről (vagy nem, de most akkor is megtudod :) ) 

Tartalmaz-e hatóanyagot a kinesiotape? 

Nem, a tape egy rugalmas pamutcsík és akrilragasztó házasságából született, nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot. Hatásmechanizmusát a kötőszövetre és az abban található receptorokra hatva fejti ki. 


Meddig maradhat fent a kinesio tape? 

A bőr zsírosságától és az igénybevételtől függően általában 2-6 napig. 


Lehet-e fürdeni a kinesiotape-pel? 

Tisztálkodni, zuhanyozni mindenképpen lehet; a hosszabb fürdéseket érdemes hanyagolni annak érdekében, hogy minél tovább fent maradjon. Vizes sportok, nyaralás, vagy fokozott izzadással járó sportok esetén érdemes kimondottan ilyen jellegű igénybevételre tervezett, vízálló tape-et feltenni.  


Gyerekeken alkalmazható-e a kinesio tape? 

Igen, kimondottan célszerű gyerekeken is alkalmazni, lévén, hogy hatóanyagmentes, így nem terheljük a szervezetüket.