Értem én, hogy gőzgép, de mitől működik- avagy miért hat nyugtatólag a masszázs

2021.05.23

Azt, hogy a masszázs nyugtató hatással van ránk, szerintem mindannyian megtapasztaltuk már, így az átlagembert különösebben nem izgatják a brit tudósok egy csoportjának ezzel kapcsolatos felfedezései 😊

A fascia viselkedésének számos aspektusa még megismerésre vár, de hogy miért lazulunk egy Buddhista szerzetes lelkiállapotába enyhe nyálcsorgás közepette egy relaxáló masszázs végére, azt már kiderült.

A nyugtató off-gombot SA II receptornak, lánykori nevén Ruffini idegvégződésnek hívják. Ő számos más receptorral együtt a bőr alatti szövetekben helyezkedik el, folyton monitorozza a külvilágból érkező jeleket és továbbítva őket az agynak, aki aztán értékel és cselekszik. Ahogy szinte minden fasciaterápiás kezelés során, úgy itt is az agyat szólítjuk meg, amikor a szövetet kezeljük.

Szóval, a mi Ruffini receptorunk a bőr nyúlását érzékeli, beküldi az információt a központba, aki ennek hatására aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert. Ő a kontroll. A nyugalom. A béke. Teljesen kiegyensúlyozott, stresszmentes életmód (muhhaha) mellett annyit fogsz észrevenni, hogy idült mosollyal az arcodon lépsz majd ki a Masszázsklinika ajtaján, egy csomó szép dolgot észreveszel a hazafelé vezető úton, és éjszaka végre jó mélyen alszol. Ha viszont pszichésen felfokozottabb életmódot folytatsz, akkor a paraszimpatikus aktivitás építő jellegű egyéb hatásai még nagyobb jelentőséget kapnak: ilyenek a jobb emésztés, a sérült sejtek javítása és cseréje - mindazok az építő, regeneráló jellegű funkciók jobb minőségben tudnak megvalósulni, amikre olyankor nem jut a szervezetnek figyelme, amikor éppen túlélés programot futtat.

A paraszimpatikus üzemmód-gomb tehát nem elsősorban a mélyebb szöveteket érintő, erősebb fogásoknak köszönhető, hanem a lassabb, inkább a bőr felszíni rétegeit célzóknak. Még ha alapvetően az erősebb masszázst szereted is -aminek szintén megvan a miofasciális magyarázata - időnként akkor is érdemes beiktatni egy reset -gomb megnyomós relaxáló masszázst.